Pods Framework og WordPress blok-editoren

En blandet samling erfaringer med at benytte Pods Framework sammen med WordPress blok-editoren og en slags "dynamisk indhold".

Jeg havde brug for en database

En simpel medlemsdatabase med jobopslag var ønsket til et WordPress website i efteråret 2022. Jeg havde brug for at kategorisere medlemmer i regioner, knytte jobopslag til det enkelte medlem og understøttelse af den indbyggede søgefunktion.

Jeg havde også brug for en brugervenlig backend til den daglige redaktør, samt en løsning jeg umiddelbart kan udvide på, halve og hele år efter vi er gået i luften.

Hvorfor Pods Framework?

Pods Framework og WordPress 6+ spiller overraskende godt sammen. Det er i mange henseender enklere at bruge Pods end f.eks. Advanced Custom Fields eller Metabox. Pods har indbyggede værktøjer til det meste: Custom post types, custom fields, templates, relationer, WordPress blokke – det følger alt sammen med.

Du kan i princippet bygge templates uden en eneste linje PHP, HTML eller CSS, om end det – som altid – er en fordel at vide en smule om hvad der foregår under kølerhjelmen.

Men er Pods Framework ikke svært at bruge?

Pods Framework er et gratis open source plug-in. Der er ingen premium model. Midler til projektet er frivillige donationer. Det forklarer nok også hvorfor vejledningerne halter lidt, eller Pods nogle gange kan virke lidt skarp i kanterne.

Så derfor er her kort fortalte erfaringer jeg har gjort mig med Pods version 2.9.x. Finder du inspiration til at bruge Pods i nye sammenhænge, så efterlad gerne en kommentar nederst på siden.

Præfiks feltnavne med navnet på indholdstypen

Når du navngiver felter til en indholdstype, også kaldet Custom Post Type (CPT), så præfiks feltnavnet, eventuelt med den slug du anvender til indholdtypen. Præfikset gør det let at finde felterne i Pods Templates og Magic Tags

Eksportér og importér Pods-indstillinger eller indhold

Du kan eksportere Pods-indstillinger, CPT’er og templates fra ét site og importere dem på et andet. Du kan udvælge enkelte CPT’er til eksporten og undlade andre.

Til at eksportere og importere selve indholdet, kan du benytte WordPress’ indbyggede eksport/import funktioner eller WP All Export og WP All Import.

Bruger du Udvalgt Billede / Featured Image i dit indhold, så tjek plugin’et Export media with selected content. Hermed kan du inkludere billedet i eksporten af en enkelte CPT, i stedet for at eksportere alt indhold.

Vis indhold fra en taksonomi med Pods Field Value blokken

Grupper og tags er taksonomier. Disse har standardfelter du kan vise med Pods Field Value blokken.

Interessante felter for taksonomier er name, slug, description eller count.

Byg layouts med blok-editoren og overfør til skabeloner

Du kan kickstarte simple layouts til templates med blok-editoren. Byg layoutet og vælg Rediger som HTML. Du kan klistre HTML’en ind i Pods Templates Editor og begynde at erstatte statisk indhold med Pods Magic Tags

Vis filtreret liste med Pods Item List block

Ønsker du kun at vise indhold der er knyttet til en udvalgt taksonomi, kan du benytte Pods Item List’s where felt. I eksemplet herover, tjekker jeg om region.slug = "nordjylland". Jeg kunne også ha’ tjekket på regionens ID, men dens slug er lettere at læse.

Bemærk at du kan benytte feltet order by til sortere listen – i det her tilfælde efter bynavn.

Få søgefunktionen til at inkludere indholdstyper og taksonomier

WordPress’ søgefunktion søger som udgangspunkt kun på indbyggede indholdstyper, altså sider og indlæg. Den kan udvides til også at omfatte egne indholdstyper og taksonomier. Der er mange forskellige værktøjer til at udvide søgefunktionaliteten i WordPress – WP Extended Search er en ligetil løsning.

Jeg valgte i denne omgang at gå med Relevanssi for bedre kontrol med vægtningen af de forskellige felter.

Med Relevanssi kan man indeksere udvalgte indholdstyper og taksonomier
Med Relevanssi kan man indeksere udvalgte indholdstyper, taksonomier og felter.

Blok-editoren har ikke “betinget visning”, altså f.eks. “vis kun linket til ledige jobs, hvis der er nogle ledige jobs”. Men netop det scenarie kan du bruge Pods Item List til sådan:

  • Indsæt og tilret en knap
  • Kopiér HTML koden og slet knappen igen
  • Indsæt en Pods Item List blok
  • Vælg den CPT du vil tjekke har indhold
  • Indsæt HTML koden for knappen i Custom Template
  • Sæt limit til 1 så du kun får 1 knap

Du har mulighed for at vise noget andet med feltet Not Found Content, i tilfælde af at der ikke er noget indhold i CPT’en. Eller du kan lade feltet forblive tomt, så vil intet blive vist.

Vis mig din Pod

Jeg har kun kradset lidt i overflade på Pods Framework, men jeg holder mere og mere af det hver gang jeg bruger det I et projekt. Jo, det har sine skæve sider, men også sine helt unikke muligheder.

Jeg påstår ikke at være Pods ekspert – og er der smartere eller mere effektive metoder end dem jeg anvende i denne artikel, så vil jeg gerne høre fra dig. 🍃

Read more about Bjarne Oldrup, Sønderborg

Bjarne Oldrup

Bjarne er webudvikler med en stor forkærlighed for det bæredygtige, inkluderende og respektfulde internet.

Med en baggrund som datatekniker i 1992, har han arbejdet som programmør, sysadmin og netværksspecialist. I dag fokuserer han på hjemmesiders klimaaftryk, webtilgængelighed og GDPR-compliance.

WordPress, HTML, CSS og LiteSpeed webservere er Bjarnes foretrukne redskaber, og open source-fællesskabet hans komfortzone.

Bjarne bor i Sønderborg i et lille hus med en vild have og en doven kat.

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *