Webtilgængelighed i WordPress – en introduktion

Webtilgængelighed er ikke bare inkluderende og i nogle tilfælde et lovmæssigt krav, men også godt for SEO.

Formelle krav og hvordan man kommer i gang

Websites tilgængelighed for brugere af tastatur, skærmlæsere osv., skal leve op til WCAG 2.1 standarden jf. danske Lov om tilgængelighed af offentlige og offentligretlige organers websteder og mobilapplikationer som det så fint hedder. Med andre ord skal dit website være tilgængeligt for folk med en funktionsnedsættelse. Ud over at være inkluderende og det rigtige at gøre, er det samtidigt godt f or SEO. Søgemaskinerne vil nemlig helt fundamentalt helst præsentere dig for de websites du faktisk kan bruge. Så er dit site ikke tilgængeligt for alle, risikerer det at få en ringere plads i søgeresultaterne.

Start med at undgå “klik her” links

Youtube: Create meaningful links

Du kan dykke ned i den officielle WCAG 2.1 standard, eller bare starte med w3.org’s udmærkede tips til at komme i gang med at designe, skrive og udvikle til webtilgængelighed

Test løbende for webtilgængelighed

wave.webaim.org og i Chromes indbyggede Lighthouse kan du teste websites for almindelige problemer med webtilgængelighed, og få hjælp til at løse dem. Det er klart nemmest at finde og rette fejl løbende i udviklingsforløbet. Nogle tekniske aspekter skal rettes i HTML, fx en manglende etiket på søgefeltet, men et vågent øje på selve indholdet, fx header struktur, billedtekster og lignende, sparer dig for ærgrelser på den lange bane.

Syntetiske tests er kun en start

Men husk lige på – en fejlfri syntetisk test er kun et fornuftigt udgangspunkt, og ikke det samme som en optimal oplevelse for den besøgende. En syntetisk test tjekker om der er billedtekster, men ikke om de giver mening, så jeg anbefaler en manuel gennemgang. Med lidt øvelse, kan opmærksomhed omkring tilgængelighed, blive en lige så naturlig del af at skabe indhold på nettet som stavekontrol.

Anbefalede ressourcer

LinkedIn kurserne Accessibility for Web Design og WordPress: Accesibility giver en fin introduktion til webtilgængelighed generelt, og vejledning til WordPress specifikt.

Hvad er dine erfaringer?

Er webtilgængelighed noget du bruger energi på, og hvad oplever du i så fald som de største udfordringer? Smid gerne en kommentar herunder.

Bjarne Oldrup

Bjarne Oldrup

Bjarne er webudvikler med en stor forkærlighed for det bæredygtige, inkluderende og respektfulde internet.

Med en baggrund som datatekniker, uddannet i 1992, har han arbejdet som programmør, systemadministrator og netværksspecialist. I dag fokuserer han på hjemmesiders klimaaftryk, webtilgængelighed og GDPR-compliance.

WordPress, HTML, CSS og LiteSpeed webservere er Bjarnes foretrukne redskaber, og open source-fællesskabet hans komfortzone.

Bjarne bor i Sønderborg i et lille rækkehus med en vild have og en doven kat.

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *