NoteBook FanControl – Styr blæseren i din bærbare computer

med 2 kommentarer

Styringen af blæseren i den bærbare computer, er ikke altid helt optimal. Min ellers meget vellykkede ASUS UX32 ultrabook, har en lidt uheldig  “køleprofil”, der betyder at blæseren starter og stopper konstant, ved almindelig lav belastning.

 

NoteBook FanControl (NBFC) overtager styringen med blæseren på mere intelligent vis. Blæseren sættes kun igang efter behov, og kun med den hastighed der er nødvendigt for at opnå tilstrækkelig køling.

I praksis betyder det at min bærbare computer, det meste af tiden er fuldstændig lydløs. NoteBook FanControl har profiler til en lang række computere herunder Acer Aspire, Asus Vivobook, Asus Zenbook, HP Compaq, HP Elitebook, Lenovo, Medion, Packard Bell og Sony. Programmet kan indstilles til at køre som en service, altså automatisk ved opstart…

 NoteBook FanControl

 

Følg Bjarne Oldrup:

IT-generalist siden 1984. Nyder at nørde med web og it-diversitet. For tiden især lun på cloud-løsninger, chromebooks og WordPress. MCP og Google Apps certificeret. Bor i Sønderborg.

2 kommentarer

 1. Danny Kaae
  | Svar

  Kan man et eller andet sted læse sig til hvordan man skal stille de forskellige ting i softwaren og virker det med en Acer Aspire 9920G ?. (Kæmpe bærbar med 20″ skærm).

  Jeg har seriøst brug for sådan et stykke software da min maskine står helt forkert i blæserstyringen og den dermed overopheder.

  • Bjarne Oldrup
   | Svar

   Tak for dit spørgsmål Danny. Det er godt nok noget af en monster-bærbar du har fingerene i der! 🙂 og heller ikke helt ny mere. Jeg vil nødigt lægge hovedet på blokken, men det er jo også muligt, at din pc enten er på overarbejde (især hvis den stadigt kører vista), eller at kølesystemet simpelthen er blevet stoppet til i støv med tiden. Det vil NoteBook FanControl selvfølgelig ikke kunne hjælpe dig med.

   Men for at prøve at svare på dit spørgsmål: På https://github.com/hirschmann/nbfc kan du læse mere om konfiguration af NBFC, men det ER ret teknisk. Præcis din model er ikke understøttet lige ud af boksen, men det var min asus nu heller ikke. Jeg valgte en anden model af ca samme årgang, testede grundigt – det virkede fint, og gav udvikleren besked – siden hen er min model kommet på listen. Så prøv, og meld gerne tilbage.

   I dit tilfælde, vil jeg også prøve at starte computeren med et andet operativsystem, for at få belyst om problemet skyldes OS eller hardware. Hvis du har en USB stick på 8 GB eller bedre liggende, og har mod på at nørde lidt, kan du starte computeren op med Neverware CloudReady f.eks

   Håber det gav dig lidt at gå i gang med. God fornøjelse, og go’ jul 🙂

Skriv en kommentar