Tre problemer med billeder i WordPress

Fotos uploaded til WordPress Medier, kommer nemt til at fylde alt for meget, og have bizarre filnavne. Det forringer sidens load-tider og SEO, og besværligører hosting og backup.

Før – underlige navne på alt for store filer

Tag eksemplet herover. Når jeg uploader billedet “Pige i have med lyserødt legehus”, sker der to ting.

  1. Specialtegn (herunder danske) “encodes” til nogle kryptiske tegn som kun serveren forstår. Det opdager du ikke umiddelbart, men når du begynder at linke til filer, flytte dit website til et andet domæne, eller blot lave en backup, så begynder problemerne at vise sig.
  2. WordPress skalerer en række mindre udgaver af dit original-foto, afhængig af din opsætning under Indstillinger > Medier. Det er smart, for så kan WordPress servere langt “lettere” filer end den store original. Problemet er at originalen stadig ligger og fylder, herunder næsten 10 MB. Det giver hurtigt udfordringer ved backups.

Tre nyttige plugins til din undsætning

De følgende plugins, er alle testede med WordPress 5.3, har et godt omdømme, og fungerer lige ud af boksen. Du har mulighed for at fintune dem hvis du ønsker, men du kommer langt ved blot at aktivere dem.

Clean Image Filenames – fixer filnavne

Dette plugin sørger helt enkelt, for at udskifte special-tegn i nye filer du uploader, med mere server- og SEO venlige. Du lægger ikke mærke til det, for dine medie-titler ændres ikke.

https://wordpress.org/plugins/clean-image-filenames/

Imsanity – nedskalerer dit originalbillede

Ja du husker selvfølgelig at skalere dit billede fornuftige dimensioner inden du uploader, men det gør de andre brugere af dit site ikke. De færreste har brug for et 6000×4000 pixel foto på deres website. Jeg har besluttet mig for screenshots i 16:9 format på mit, og derfor indstillet Imsanity til at nedskalere alle billeder til maksimalt 1920×1080 ved upload. Imsanity kan også søge eksisterende billeder igennem.

https://wordpress.org/plugins/imsanity/

EWWW Image Optimizer – komprimerer dine jpegs, lidt

WordPress gør i forvejen et acceptabelt job når den skalerer billeder, men du kan spare yderligere 10-20% uden kvalitetstab ved at installere EWWW Image Optimizer. Og det er godt for din SEO. Der er mange indstillingsmuligheder, men som de øvrige plugins, virker dette fint uden yderligere konfiguration.

https://wordpress.org/plugins/ewww-image-optimizer/

Efter – ordentligt filnavn og 1/20 pladsforbrug

Ok jeg uploadede et ret stort billede fra pexels.com, for eksemplets skyld. Før havde det en umulig url, og fyldte inklusive thumbnails over 10 megabytes. Efter aktivering af de tre nævnte plugins, uploadede jeg billedet på ny. Det nye billede har en fornuftigt url og fylder under 500 kilobytes. Meget bedre.

Bonus til de virkeligt kræsne

Oventstående kommer du virkeligt langt med, specielt hvis du sørger for at installere WP Sanitize File Name Plus allerede i dag. Men har du eksisterende medier med besværlige filnavne, eller benytter du ofte PNG filer, så kan du hente endnu mere ved at kigge på nedenstående. De kræver lidt mere af dig, men kan til gengæld omdøbe eksisterende medie samt typisk komprimere dine PNG filer til 1/5 uden synligt kvalitetstab.

Media File Renamer af Jordy Meow

Compress JPEG & PNG images fra TinyPNG.com

Lidt rettidigt omhu, og nævnte plugins, er en stor hjælp for dig der driver et WordPress website. Prøv dem af på dit udviklings-site, og lad mig gerne høre dine erfaringer.

Skriv en kommentar