Kategoriarkiv: Gratis software

Gratis software til Windows og Mac

NoteBook FanControl – Styr blæseren i din bærbare computer

Styringen af blæseren i den bærbare computer, er ikke altid helt optimal. Min ellers meget vellykkede ASUS UX32 ultrabook, har en lidt uheldig  “køleprofil”, der betyder at blæseren starter og stopper konstant, ved almindelig lav belastning.

NoteBook FanControl (NBFC) overtager styringen med blæseren på mere intelligent vis. Blæseren sættes kun igang efter behov, og kun med den hastighed der er nødvendigt for at opnå tilstrækkelig køling.

NoteBook FanControl (NBFC) screenshot

I praksis betyder det at min bærbare computer, det meste af tiden er fuldstændig lydløs. NoteBook FanControl har profiler til en lang række computere herunder Acer Aspire, Asus Vivobook, Asus Zenbook, HP Compaq, HP Elitebook, Lenovo, Medion, Packard Bell og Sony. Programmet kan indstilles til at køre som en service, altså automatisk ved opstart…

Hent NoteBook FanControl her …

 

Paint.NET – digital billedbehandling

Paint.NET er en velpoleret perle når det kommer til gratis billedbehandling, med et rigt men alligevel overskueligt udvalg af funktioner samt en velfungerende og intuitiv brugerflade.

Paint.NET screenshot

Programmet understøtter bla png, jpg, gif og tiff formater, layers (grafik i lag), uendelig undo-historik, et væld af billedjusteringer og effekter, så hobby grafikeren skulle være dækket ret godt ind. Man kan med rimelighed sammenligne Paint.NET med Adobe Photoshop Elements, et program i 7-800 kroners klassen.

Andre gratis billedbehandlingsprogrammer som PhotoFiltre og GIMP er mulige alternativer, men rammer ikke Paint.NET fine balance mellem funktionalitet, enkelthed og gennemførthed.

Bemærk at Paint.NET kræver Microsoft .NET Framework version 2.0 eller bedre, men installationsprogrammet gør selv opmærksom herpå.

Hent Paint.NET her

Microsoft Security Essentials – gratis antivirus

Microsoft Security Essentials 4, beskytter din pc mod virus, spyware, og andre skadelige programmer. Programmet er gratis, let at installere, let at bruge og opdateres automatisk.

Microsoft Security Essentials screenshot

Microsoft Security Essentails 4 kræver færre ressourcer sammenlignet med f.eks. AVG Antivirus Free, og kører ubemærket i baggrunden uden at sløve pc’en mærkbart ned. Til en ældre pc’ere er Microsoft Security Essentials et godt valg. Man bliver heller ikke konstant bedt om at købe en såkaldt “premium” udgave, som i f.eks. Avira Free Antivirus

Microsoft Security Essentials for generelt positive anmeldelser og er også blevet mit foretrukne antivirus produkt.

Hent Microsoft Security Essentals  her …

7-Zip – pakkeprogram til mere end zip filer

7-Zip er et lille gratis open source pakkeprogram, der kan håndtere de pakkede filer som Windows ikke selv kan, bl.a: GZIP, TAR, ARJ, CAB, CHM, ISO, LZH, MSI, RAR og selvfølgelig ZIP.

7zip-screenshot

7-Zip kan integrere med Windows Explorer (Stifinder), så man kan højreklikke på en fil for at pakke den sammen eller pakke den ud. Af andre fordele kan nævnes AES-256 kryptering, selvudpakkende filer, bedre komprimering hvis 7z formatet anvendes, samt oversættelse til 74 sprog.

Jeg har anvendt 7-Zip som mit foretrukne pakkeprogram i årevis, og kan afgjort anbefale det.

Hent 7-Zip her

TeamViewer – fjernsupport uden programinstallation

TeamViewer tilbyder fjernstyring af pc’ere over Internettet, og er velegnet til spontan fjernsupport uden installation af programmer.

TeamViewer screenshot

Personen der har brug for fjernsupport, skal besøge teamviewer.com, og vælge ”deltag i en fjernstyrelsessession” i venstre side (se screenshot). Hvis Internet Explorer anvendes, skal der trykkes ”Kør” to gange, hvorefter TeamViewer Quicksupport startes. Programmet kvitterer med en 9-cifret klient-ID og en 4-cifret kode, der skal oplyses supporteren.

Suppoteren besøger også teamviewer.com, men vælger ”Start Fuld version”. Efter download og 2 klik på ”Kør”, vises TeamViewer installations programmet. Det smarte er her at man kan undlade at installere, men blot køre TeamViewer øjeblikkeligt. Fikst hvis man lige låner en pc til en omgang spontan fjernsupport.

TeamViewer kræver ikke installation og brugeroprettelse, tilbyder filoverførsel, men er kun gratis til ikke-kommerciel brug.